KORONA:

Testing ved mistanke - Fra mandag 21. september har Senja kommune en egen teststasjon for koronatesting. Tester må fortsatt avtales på forhånd for å sette opp time. Les mer om teststasjonen og kontaktinformasjon på denne lenken.

På våre temasider om korona kan du lese oppdatert informasjon om koronaviruset og tiltak fra kommunen og nasjonale myndigheter.

Temaside - koronavirus 

Informasjon til barn og unge

Informasjon til barn og unge

Barnehager og skoler er åpen igjen for barn og unge. På denne siden kan du lese råd og informasjon for unge i Senja kommune.

Barnehager og skoler åpen igjen

Selv om koronaviruset ikke er helt borte skal det være trygt for alle barn og unge å være på skolen og i barnehagen. For å passe på at viruset ikke får spre seg styres skolene og barnahegene etter trafikklys-regler. 

  • På grønt lys er det så lite koronasmitte at hverdagen kan være nesten som vanlig. Men ingen syke skal møte på skole eller barnehage, man skal fortsatt være flinke på å vaske hender og unngå å hilse og klemme. 
  • På gult lys skal vi være litt forsiktige, og i tillegg til alt man gjør på grønt lyst skal man også være sammen i grupper og unngå å være for mange sammen. 
  • På rødt lys skal vi være ekstra forsiktige, og det kan bety at ikke alle skal møte på skolen samtidig, og at vi er sammen i enda mindre grupper enn før. 

I Norge er det nå så lite smitte at det er gult lys. Det er det samme som før sommerferien, og når du starter på skolen eller barnehagen igjen vil det derfor være mye likt som før. 

På denne siden kan du eller de hjemme lese mer om skolestart og start i barnehagen etter ferien. 

Om å henge sammen med venner

Selv om du kanskje savner vennene dine og kanskje kjeder deg litt, så er det kjempeviktig at vi nå følger de rådene som kommer. Jo flere som møtes, jo større er sjansen for at noen blir smittet av korona. 

Gode råd når man er sammen med andre:

  • Ikke klem og sitt nært noen som du ikke bor sammen med.
  • Vask hendene ofte, og host i papir som kan kastes.
  • Hold deg til 1 eller 2 venner, men hold fysisk avstand.
  • Vær litt ute og i fysisk aktivitet hver dag.
  • Spis sunt og sov nok, det er bra for immunforsvaret.
  • Snakk med venner og familie på telefon eller facetime.

De aller fleste som blir syke av koronaviruset klarer seg bra, men så er det noen som kan bli veldig syke, og det er de vi må passe på at ikke blir smittet. Dersom du er redd for hva som kan skje, snakk med en voksen som du er trygg på.

Helsestasjonen er stengt, men du kan snakke med oss

Helsestasjon for ungdom i Senja kommune er åpent som vanlig. Du kan få tak i helsestasjonen på mange måter: 

Telefon: 77 87 11 11.

Snap: HFU Senja kommune

Instagram: hfusenjakommune

Facebook: Helsestasjon for Ungdom i Senja kommune

Er du usikker og vil prate med noen?

Mange synes den nye hverdagen kan være både usikker og skremmende. UNN (Universitetssykehuset Nord-Norge) har ei egen telefonlinje for barn og unge som vil prate om  det. Man kan snakke sammen både på telefon eller Skype. Også foreldre kan ta kontakt hvis de trenger råd om det å snakke med barna om situasjonen. 

Ring telefonnummer: 77 75 57 01 på alle hverdager mellom klokka 09:00 og 15:00, for å avtale et tidspunkt for å snakke sammen. 

Har du det vanskelig hjemme?

Noen barn har det vanskelig til vanlig, og noen kan oppleve å få det enda vanskeligere i denne tiden. Da er det viktig at du vet at du kan ringe en døgnåpen telefon hvor du kan snakke med en voksen.

Telefonnummer til barnevernvakt i Senja kommune er: 90 73 77 16.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet, på telefonnummer: 116 111. Du kan også snakke med tjenesten på chat hele døgnet. Trykk på lenken under: Alarmtelefonens chat

Råd til foreldre

Foreldre som trenger tips og råd i den nye hverdagen, og til hvordan man kan snakke sammen med barn om korona, kan se på nettsidene under: 

Bufdir - korona

Helsenorge.no - barn og gravide

Regionalt ressurssenter - korona

Vil du vite mer om korona?

Det er hele tiden nytt om koronaviruset på internett og TV, og det kan være både vanskelig å forstå eller rett og slett bli for mye informasjon. Her er noen steder som er grei for barn og unge å følge med på: 

NRK Super har sendinger om korona hver dag. Du kan se de her: 

NRK Super

På Aftenposten Junior er gratis for alle å lese informasjon om koronaviruset: 

Aftenposten Junior

Statsminister Erna Solberg har svart på spørsmål om korona fra barn og unge, det kan du se her:

Erna om korona

Nettsiden ung.no er for unge mellom 13 og 18 år, og har egen temaside om korona:

Ung.no

Denne videoen er grei å se for å forstå litt mer om viruset og hvordan det sprer seg: