Barnehagene og bemanningssituasjonen i Senja

I forrige uke inviterte Senja kommune foreldregruppene til de 17 barnehagene kommunen drifter, til informasjonsmøte. Totalt 8 barnehager var representert.

Fv. Merete Henriksen og Toril Bjørkli, virksomhetsledere for 17 barnehager i Senja kommune. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune

Utgangspunktet for møtet er at foreldrerådet i to av barnehagene i kommunen, har uttrykt bekymring over en pågående bemanningssituasjon de mener påvirker barnas sikkerhet, trivsel og utvikling.

– Vi inviterte foreldregruppene for alle barnehagen både for å orientere om hva som er den reelle situasjonen, hvilke tiltak som allerede er igangsatt og ikke minst lytte til hva foreldrene selv mener, sier Rune Hoholm, kommunalsjef Oppvekst og kultur.

Det er viktig å skille mellom utfordringer som enkeltbarnehager kan ha i perioder, og å gjøre dette til en krisesituasjon for barnehageområdet i hele kommunen.

Fornøyde barn og foreldre

– Det ble en god og konstruktiv samtale, hvor foreldrene delte sine bekymringer og opplevelser. Samtidig fikk vi presentert noen av tiltakene vi har i kommunen, forteller Rune Hoholm.

Senja kommune har ikke så store utfordringer at vi har måttet stenge hele barnehager, grunnet lav bemanning. Men vi har i noen tilfeller måtte redusere åpningstid i enkeltbarnehager, forklarer han.

– Det gjøres en stor innsats av alle ansatte i våre barnehager hver dag, for å opprettholde stabil drift og gi barna et barnehagetilbud av god kvalitet, sier Rune Hoholm, og berømmer de ansattes fokus på barnas beste til enhver tid.

– Foreldreundersøkelsen per februar 2025 viser et godt resultat, der kommunen på generell basis scorer 4,6 og 4,7 av totalt 5.0 på barns utvikling og barns trivsel, sier Toril Bjørkli, virksomhetsleder Fastland og Senja sør.

Det viser at vi på tross av en utfordrende bemanningssituasjon i perioder i enkelte barnehager, har fornøyde barn og foreldre.

Prøver ut økt grunnbemanning

– Barnehagene våre følger Barnehagelovens §26, hvor pedagognormen tilsier 14 plasser per pedagog og bemanningsnormen 6 plasser per ansatt, sier Merete Henriksen, virksomhetsleder, Barnehager Senja nord.

Vi lyser ut og tilsetter i stillingene, når noen slutter – det vil si opprettholder raske prosesser, fortsetter Henriksen.     

Der vi ikke får kvalifiserte søkere, tilsetter vi på dispensasjon fra utdanningskravet for inntil ett år av gangen.

– Etter et vedtak i kommunestyret prøver vi ut økt grunnbemanning i to av kommunens barnehager, for å se om det gir effekt i forhold til stabilitet, sier hun.

Tar rekruttering på alvor

– Rekruttering av barnehagelærere er utfordrende på landsbasis, noe også andre yrkesgrupper dessverre sliter med, sier Toril Bjørkli.

Kommunens ledelse tar rekrutteringsutfordringen på største alvor, og det jobbes kontinuerlig med tiltak både fra styrere og virksomhetsledere.

I 2024 fikk Senja kommune økt tillegget for pedagogiske ledere, som et viktig rekrutteringstiltak.

– Samtidig samarbeider vi godt med Studiesentret Midt-Troms og UiT Norges arktiske universitet, for å utdanne flere barnehagelærere, fortsetter hun. Et kull er ferdig juni i år, og et kull starter opp til høsten.

Alle som tar barnehagelærerutdanning og som er tilknyttet Senja kommunes barnehager, vil kunne få støtte på inntil 80 000 i året fra Statsforvaltermidler eller fra kommunedirektørens kompetansemidler.

Fv. Toril Bjørkli og Merete Henriksen, Senja kommune.

– Senja kommune tar inn inntil fire barne- og ungdomsarbeider som lærlinger i året, forteller Merete Henriksen. Dette etter vedtak i kommunestyret.

Det er utfordrende å få kvalifiserte søkere og nok søkere på lærlingplassene, forklarer virksomhetslederen. Men de som har kriteriene på plass, får lærlingeplass.

– Samarbeidet med andre utdanningsinstitusjoner – som Nord universitet og høgskolen for barnehagelærerutdanning, Dronning Mauds minne – er godt, og vi tilbyr praksisplasser til alle barnehagelærerstudenter som måtte ønske det, avslutter hun.