Christian Andreassen, leder Forebyggende i Senja, Målselv og Balsfjord.- Det som ligger til grunn for innføringen av dagkasernering, er at vi i ROS-analysen og beredskapsanalysen avdekket utfordringer blant annet i forhold til responstider og stor utbyggingsaktivitet i Finnsnes sentrum, forteller Christian Andreassen, leder Forebyggende i Senja, Målselv og Balsfjord.
Dagkasernering fungerer bra
Til daglig skal Senja brann og redning kunne rykke ut på branner og ulykker, på kort varsel.
I veiledningen til Brann- og redningsvesenforskriften skal beredskapen med 8 000-20 000 innbyggere, som et minimum, være organisert i vaktlag bestående av heltidspersonell med kontinuerlig vaktberedskap på brannstasjonen innenfor ordinær arbeidstid, forklarer Christian Andreassen.
Utenfor ordinær arbeidstid kan beredskapen organiseres i vaktlag bestående av deltidspersonell med kontinuerlig vaktberedskap.
- Ordningen med dagkasernering fungerer bra, og den har gitt flere nye muligheter til både Senja kommune, innbyggerne og for øvrig kursvirksomhet, sier han.
Dagkaserneringsteamet, fv. Bjørn Nilsen, Per-Kristian Henriksen og Rune Nilsen. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.Rykker ut på 90 sekunder
- På hverdager jobber vi to brannkonstabler og en brannmester innenfor ordinær arbeidstid, forteller Per-Kristian Henriksen, en av tre i dagkaserneringsteamet. På ettermiddag og natt trer vi inn i en 4-delt vaktordning, med vakt hver 4. uke.
Til enhver tid har brannvesenet på Finnsnes brannstasjon fem mann som kan rykke ut, i tillegg til fullalarm hvor hele styrken varsles via nødnettradioer og telefon, sier han.
Vi er i stand til å rykke ut på cirka 90 sekunder på dagtid og cirka tolv minutter om natten.
Ansvar for vedlikehold av utstyr
- Det er ikke slik at denne gjengen sitter med kaffekoppen i hånden hele dagen, de har mye arbeid som skal gjøres, poengterer Christian Andreassen.
Teamet har blant annet ansvar for vedlikehold av utstyr på våre 14 brannstasjoner i Senja, utarbeidelse av rutiner og prosedyrer og de skal være trent til ulike komplekse redningsoppdrag, fortsetter han.
Og sist, men ikke minst, skal de bistå bygg og eiendomsseksjon i kommunen med enkle vedlikeholdsoppgaver.
Eksempelvis ved Finnsnes sykehjem, Distriktsmedisinsk senter Midt-Troms og eventuelle andre sentrumsnære lokasjoner.