Inviterer samisk befolkning i kommunen til åpent møte

Den 6. mai inviterer Senja kommune i samarbeid med Senja sameforening, til åpent møte med den samiske befolkningen i kommunen.

Fv. Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune og Leif Pedersen, leder for Senja sameforening. Foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.

– Målet med møtet er å få bedre kjennskap til den samiske befolkninga i kommunen, og starte en dialog, forteller Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune.

For å møte trenger du ikke å være oppført i samemanntallet og det er ingen formelle krav om hvordan ditt genetiske opphav er.  

Kartlegge og følge opp

– Vi har satt i gang revidering av kommuneplanens samfunnsdel, og hvor vi i dag mangler en del kunnskap om de med samisk tilknytning i kommunen, sier Geir-Inge Sivertsen.

Senja kommune er i en historisk sammenheng og i flere av kommunens bygder, bosatt av innbyggere med både samisk, sjøsamisk og kvensk opphav. Flere av dagens Senjainnbyggere har forfedre- og mødre med en slik genetisk bakgrunn – inkludert meg selv, poengterer ordføreren.

– Som ordfører i Senja kommune, ønsker jeg å kjenne til hele befolkningen – også de med samisk bakgrunn. Jeg ser derfor fram til å få en god dialog, sier han.

Sigrid Stangnes, Senja kommune.

– Vel 200 personer er registrert i samemanntallet fra Senja kommune, og vi vet at det er mange flere som er av samisk avstamming i kommunen, sier Sigrid Stangnes, kommuneplanlegger, Senja kommune.

Møtet er et tiltak for å få synliggjort og gi oss mer kunnskap om hvem de samiske innbyggerne i kommunen er, og hvilke interesser de har.

Bli bedre kjent

– Mange tenker at det samiske er det samme som reindrift, men det trenger ikke å være så sterk kobling. Det samiske er mye mer mangfoldig enn kun reindrift, understreker Leif Pedersen, leder av Senja sameforening.

De svenske flyttsamene som brukte Senja kommune som sommerbeite for rundt 100 år siden, har mange etterkommere her i kommunen.

Leif Pedersen, leder for Senja sameforening.

Han anbefaler alle med samisk tilknytning og identitet om å møte opp til dialogmøtet med kommunen.

Møtet vil bestå av ei innledning med Midt-Troms museum, om hva vi historisk vet om samisk befolkning i Senja kommune.

– Senja sameforening vil også si litt om sine arbeidsområder, sier Pedersen. 

Det viktigste målet med møtet er å starte dialogen oss imellom, slik at vi kan bli bedre kjent med hverandre og avklare veien videre.