- Krigen i Ukraina berører oss alle

Senja kommune kartlegger nå status og jobber med støttende tiltak på flere områder, i forhold til flyktninger fra krigsrammede Ukraina.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I formannskapsmøte i Senja kommune 1. mars, kom det fram at Formannskapet er entydig positiv til å ta imot flyktninger fra Ukraina.   

- Krigen som pågår berører oss alle, både barn, ungdom og voksne, og vi ønsker å bidra, sier Tom-Rune Eliseussen, ordfører i Senja kommune. 

Vi skal gjøre det vi kan for å ivareta flyktningene som kommer, i samarbeid med regionale og nasjonale myndigheter, sier han.  

Gjør avklaringer nå

På det nåværende tidspunkt har ikke Senja kommune fått spesifisert fra nasjonale myndigheter, antall flyktninger som kan ventes å komme til kommunen.  

- Men vi sender nå en henvendelse til statsministerens kontor (SMK) og Statsforvalteren i Troms og Finnmark fylke, for å bekrefte at Senja kommune står til disposisjon og hvilken kapasitet vi har for å bistå med å ta imot flyktninger, sier ordføreren.   

Senja kommune skal sørge for at de flyktningene vi tar imot, får skikkelig husrom og de tjenester de måtte trenge i den situasjonen de er i, både på kort og lang sikt, påpeker han. 

Innbyggerne i kommunen er engasjerte og svært positive til å bidra, og ulike frivillige organisasjoner er en kjemperessurs med sitt nettverk og sin kompetanse. Og dette er prisverdig.   

Beredskap i kommunen 

Senja kommune har en oppdatert beredskapsplan per november 2021.  

- Vi har blant annet oversikt over tilfluktsrom og lager av jod-tabletter i tilfelle atomnedfall, forteller Jorid Meyer, kommunalsjef for Helse og omsorg i Senja kommune. 

Beredskapslagre er fordelt på sykehjem og hjemmetjeneste i hele kommunen, samt ved interkommunal legevakt på Finnsnes, sier hun. 

Vi skal også forsyne barnehager og skoler i forhold til beredskapslagre. 

Noen å prate med og informasjon

Om du som innbygger i Senja kommune har tilknytning til Ukraina og Russland eller berøres sterkt av det som skjer nå og ønsker bistand, ber vi deg ta kontakt med våre kommunale tjenester. Om du trenger noen å prate med:   

  • Mental helses hjelpetelefon er døgnåpen for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Telefonnummer: 116 123
  • Kirkens SOS kan ringes på telefon: 22 40 00 40

Pressekonferanse for barn om krigen i Ukraina 03.03.22  - Regjeringen.no

Spørsmål og svar om krigen i Ukraina - Regjeringen.no