Lavterskeltiltak for engstelige barn gir positiv effekt

De to siste årene har PPT Senja (Pedagogisk psykologisk tjeneste), helsesykepleiere og skoler gjennomført et vellykket tverrfaglig samarbeid, om å videreføre kurset Mestrende barn på mellomtrinnet på skoler i Senja kommune.

Deltakerne i det tverrfaglige nettverkssamarbeidet: Fv. Maria W. Sjåland og Maria Gundersen, Miljøteamet ved Silsand barneskole, helsesykepleierne Sandra M. Knudsen, Marlene Rochmann, Kristina Furu, June Wilsgård og Marthe Karlsen, samt Hege Therese Skogstad og Tordis Engli Rydningen i PPT. Alle foto: Senja kommune.

Mestrende barn er et strukturert lavterskeltiltak for engstelige og triste barn og foreldrene deres, og fortsetter denne våren for mellomtrinnselever på enkelte skoler i Senja kommune.

- Målet med det tverrfaglige samarbeidet, er å utnytte kompetansen i de ulike tjenestene til barnas beste, forteller Tordis Engli Rydningen, pedagogisk-psykologisk rådgiver i PPT, Senja kommune. Å jobbe i tverrfaglig nettverk, bidrar til viktig erfaringsutveksling og styrker samhandling av tjenestene våre i kommunen.

Lærer å håndtere motgang

- Vi har gjennomført dette lavterskeltiltaket siden 2020. De tre første årene gjennom Echo-studien, der PPT var gruppeledere, sier Tordis Engli Rydningen.

Studien ble den gang gjennomført over hele landet, og resultatet viste positiv effekt på barn som er litt mer engstelige og triste enn andre.

- En suksessfaktor er at det er et gruppetilbud. Elevene erfarer at de ikke er alene om å ha det vanskelig. Ved å lære å håndtere motgang, blir elevene mer robuste, forklarer PPT-rådgiveren. Eksempler på utfordringer kan være å få venner, møte det de frykter, løse problemer og å utvikle et bedre selvbilde.

På sikt vil et slikt tiltak kunne medføre nedgang av henvisninger til PPT og Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

Fv. June Wilsgård, Hege Therese Skogstad, Tordis Engli Rydningen og Maria Gundersen.

Burde vært pensum på skolen

Kurset er basert på kognitiv atferdsterapi – en form for psykologisk samtalebehandling som forsøker å hjelpe mennesker til å endre tankemønstre og uhensiktsmessig atferd – og gjennomføres i grupper for barn og foreldre.

- Vi erfarer at dette tilbudet har god effekt på barn som er engstelige og triste, sier Hege Therese Skogstad, pedagogisk-psykologisk rådgiver for PPT, Senja kommune

Elevene sier selv at dette er nyttig og effektfullt å delta på, og kommer med uttalelser som «dette burde vært pensum på skolen», «jeg trodde det bare var jeg som hadde det slik» og «nå tør jeg å overnatte hos venner», sier hun.

- Kurset legger vekt på betydningen av forebyggende arbeid i grupper med barn, poengterer June Wilsgård, helsesykepleier i Barne- og familietjenesten, Senja kommune. Vi erfarer at å jobbe med barn i mindre grupper, har god effekt.

Vi når ut til de elevene vi kanskje ikke ville oppdaget så tidlig som ønskelig, og dermed er det gode muligheter å forebygge at vanskene utvikler seg, poengterer helsesykepleieren.

Tverrfaglig nettverksarbeid med erfaringsutveksling mellom PPT, helsesykepleiere og skole.

Forebygger adferdsproblematikk

Kurset Mestrende barn blir gjennomført på skolene i skoletiden, i tillegg gjennomføres det foreldremøter i denne perioden. Gruppene består av maksimum sju elever, men det er langt flere elever som ønsker å delta.

Pedagogene som driver gruppene i skolene, melder tilbake at tiltaket er etterspurt.

- Elevene lærer problemløsningsferdigheter og å sette tydelige mål, får kunnskap om mestringsstrategier for å takle følelser ved angst og depresjon, gjennomfører atferdseksperiment og arbeider med selvfølelsen, forteller Maria Gundersen i miljøteamet ved Silsand barneskole – en av skolene som gjennomfører kurset.

Kurset er på to timer per uke over en 8 ukers periode, hvor gruppetimene består av undervisning, rollespill, film og praktiske øvelser.

- På sikt vil et slikt tiltak forebygge for eksempel atferdsproblematikk, bekymringsfullt skolefravær samt rusproblematikk, sier hun. Å sette inn tidlig tiltak, vil med stor sannsynlighet ha en samfunnsøkonomisk gevinst på sikt.