Antallet veteraner i Senja kommune er ganske usikkert, men vi tror det er rundt 140. Men vi får ikke tilgang til en oversikt, på grunn av GDPR-forordningen, sier fv. Jan-Terje Jakobsen, INTOPS-veteran, Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune og Per Henriksen, INTOPS-veteran.
Kari H. Slaattelid, Senja kommune
Vi inviterer derfor sammen med Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), til et åpent møte 4. mars på Senja rådhus i kommunestyresalen kl.1800-2100.
- Møtet er for veteraner i Senja med tidligere tjenestegjøring i internasjonale operasjoner i forsvarets uniform - det vil si INTOPS-veteraner. I tillegg samboere og ektemaker, evt. andre nære pårørende, forklarer ordføreren.
Veteraner i Senja som har deltatt som norsk besetningsmedlem på fly og båter i internasjonal tjeneste eller polititjenestepersoner som har inngått i fredsbevarende operasjoner, er også velkommen!
- Nå handler det om å få tak i veteranene for å invitere til et tettere samarbeid, bli litt bedre kjent med hva som er utfordringene og hvilke ressurser vi og de kan bidra med, poengterer ordføreren. Med andre ord følge opp Veteranplanen i Senja kommune.
I tillegg inviteres ordførerne i Sørreisa, Bardu og Målselv.
Null oppfølging
Antallet veteraner i kommunen er ganske usikkert, men vi tror det er rundt 140, forteller ordføreren. Vi kjenner noen få og de har hjulpet oss i arbeidet med Veteranplanen i Senja kommune, som ble vedtatt i kommunestyret i fjor.
En av dem er Per Henriksen, som har tjenestegjort i utlandet og bor i Senja.
Hvorfor tenker du at veteraner bør bli synlig?
- Da må vi gå tilbake til i -81, da jeg kom hjem fra Midtøsten i Libanon, sier Per Henriksen. Jeg avleverte utstyret på Jessheim på lørdag, kom hjem søndag og dro på jobb mandag. Jeg vært borte i 8 måneder.
Og det var det. Eneste kommentaren han fikk var: Oj, så brun du har blitt.
Da skjønte jeg at referansene jeg har, ikke passer inn i denne settingen, sier veteranen.
Og da lukket han munnen, og siden sa han ikke noe.
- Deretter dro jeg ned igjen i -83 i 9 måneder og kom hjem, og det samme skjedde. Så det var null oppfølging for oss på den tiden, sier han.
Unntaket var å stå i kø med en psykolog på gangen, det var stort sett det.
Det er først og fremst den åpne dialogen med de som kommer på møtet 4. mars av veteranene, som vi ser fram til. Samtidig invitere vi til et tettere samarbeid og bli litt bedre kjent med hva som er utfordringene og mulighetene, og hvilke ressurser vi og veteranene kan bidra med.
Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune
Den tredje dimensjonen
Er dette noe som har endret seg med tiden? Nå er jo dette for over 40 år siden.
- Det er en endring på gang, pluss at Forsvaret tar mer vare på veteranene når de kommer tilbake nå. Vel det er feil å si “tar vare på”, sier Per Henriksen.
Forsvaret støtter opp i hjemmemiljøet og organiserer tilbud, slik at man kommer i gang på hjemmebane – inkludert familie, legger han til.
- Det som er viktig å vite om den tida jeg kom tilbake, var at det var lite informasjon om situasjonen i Midtøsten og Karstein Tveit i NRK snakket i store bokstaver, poengterer Henriksen. Og der satt kona hjemme og var nervøs og visste ingen ting.
For to år siden ble hun med meg ned til Libanon. Og da gikk vi der jeg hadde gått nattpatrulje, der det smalt og eksploderte, forklarer veteranen. Den plassen jeg hadde som camp, var sprengt bort.
Og da først, fikk hun den tredje dimensjonen på hvordan det var.
Hagla på ryggen
- Det eneste du ikke kan formidle med et sånt besøk, er lukt, sier veteranen og ser ned.
Jeg har jo en fantastisk kone, så det er jo det som er styrken for meg, smiler han. Jeg har ikke noe mareritt eller sånne typer ting, men jeg er jo veldig observant. Og det er jo sånne pussige situasjoner, som kan oppstå.
Veteranen forteller om da han kom hjem første gangen. Han dro på jakt sammen med noen kompiser. De lå i i lavvo, og han måtte på do på morgenen.
- Plutselig når jeg står der, kjenner jeg hagla på ryggen. Hun kom automatisk med meg ut, forteller Henriksen.
Og da flirer man jo litt for seg selv.
Inviterer til et tettere samarbeid, bli litt bedre kjent med hva som er utfordringene og hvilke ressurser kommunen og veteranene kan bidra med.Program 4. mars
- Kl.18.00 Veteranene ønskes velkommen v/Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune
- Kl.18.05 Hvorfor synliggjøre oss v/Per Henriksen, INTOPS-veteran
- Kl.18.15 Pause og prat
- Kl.18.30 Utvikling i arbeidet med oppfølging av veteraner og den sikkerhetspolitiske situasjonen i dag v/Morten Henriksen, oberst og Forsvarets veteraninspektør
- Kl.19.00 Pause
- Kl.19.15 Opplæring av Ukrainske soldater i England v/Gøran Dehlin Sivertsen, kaptein, Gisund HV-område, HV16
- Kl.19.45 Pause
- Kl.20.00 Hva er Familievernets oppdrag og arbeid med veteraner v/Elisabeth Rognli, veteranansvarlig og leder ved Finnsnes familievernkontor
- Kl.20.15 Bevertning og prat
- Kl.20.45 Hva skjer framover for veteraner, hvordan få informasjon om aktiviteter og veien videre v/INTOPS-veteranene Jan-Terje Jakobsen og Per Henriksen
- Kl.21.00 Programslutt. Muligheter for å fortsette praten for de som ønsker det.