Folkehelsetips for urolige tider

- Vi er nok alle nokså «krisetrette» for tiden. Den ene krisen synes å avløse den andre, sier Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog i Senja kommune. Her er vi ennå ikke ferdig med koronapandemien, før vi plutselig må orientere oss om hvor bomberommene ligger og hvem som skal ha jod-tabletter.  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vårt fremste krisetips nå, er å være både kildekritisk og nyhetsrestriktiv, sier kommunepsykologen. Tenk nøye om hvor du henter informasjonen din fra, når og hvor mye du gjør det.  

Vi er ikke skapt for å ha så stor tilgang på informasjon som vi har i 2022. Det er faktisk viktig å begrense nyhetsinntaket vårt til et håndterbart nivå, påpeker Lone Marie Rochmann.  

Tiltak som gjør deg trygg 

- Er du mye stresset og engstelig for det som skjer nå, så kan det være greit å minne deg selv på at uro og bekymring faktisk er en positiv drivkraft, poengterer kommunepsykologen. Den motiverer deg til å planlegge for trygghet eller gå i gang med tiltak.  

Det er bare det at det kan blir for mye av det gode, og hjernen blir som en hyperaktiv venn som febrilsk forsøker å få deg til å: «iverksette tiltak!» «noe må gjøres!», «enn hvis.!.», også etter at du faktisk har gjort det du kan for å trygge deg og dine kjære.  

Men, vi minner om at regjeringen og Senja kommune legger disse planene for deg og har kontroll på alle tiltak som skal gjøre deg som innbygger trygg.  

Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog

 Folkehelsetips for urolige tider

  1. Begrens nyhetsinntak til en tv-sending per dag 
  2. Unngå sosiale media  
  3. Vær fysisk aktiv - Fysisk aktivitet demper stress og uro 
  4. Klarer du ikke å slutte å uroe deg, bruk den energien som du lager til noe positivt 
  5. Ring en venn. Gjerne den vennen du har ment å ringe lenge, men aldri får tid til.
  6. Engasjer deg i frivillig arbeid, for eksempel start en vaffelaksjon for pengeinnsamling til krigens ofre. Forskning viser at alle uselviske handlinger øker mental velvære. I urolige tider gjør det også at du tar kontroll på det eneste du kan kontrollere, nemlig dine egne handlinger 
  7. Lær en ny ferdighet. For eksempel en pusteøvelse eller finn fram kryssordet igjen 

Det er naturlig å bli bekymret i tiden vi er inne i nå. Og graden varierer etter hvilken bakgrunn vi har og hvem vi er. Her finner du en rekke råd til selvhjelp:

Senter for krisepsykologi i Bergen, som består av Norges fremste eksperter på kriser, har satt sammen er rekke råd for selvhjelp som kan være nyttig for deg som er ekstra bekymret eller engstelig:

Råd for selvhjelp - Klinikk for krisepsykologi, Bergen

 Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress, har vært med å utvikle en app for regulering av stress som er gratis:

App for regulering av stress

Trygging for barn og unge 

- Husk at barna fanger opp det som de voksne er opptatt av, enten vi vil eller ikke, sier Lone Marie Rochman, kommunepsykolog i Senja kommune.  

De litt eldre barna har i tillegg tilgang til sosiale media hvor det florerer av falske nyheter eller feilinformasjon, rett og slett laget for å underholde barna.  

- Det er viktig at vi voksne snakker med barna og er nysgjerrige på hva de har hørt og sett, og hjelper de til å finne rett informasjon, presiserer kommunepsykologen.  

Det å unngå å snakke med barna om krigen for å skåne dem, er ikke å trygge. Det er å signalisere at «dette er så farlig at det kan vi ikke engang snakke om», sier hun. 

Hvis du har barn: se regjeringens presskonferanse beregnet for barn - Regjeringen.no

Se på nyheter sammen med og tilpasset barna - NRK Super  

Hvordan snakke med barn om det som skjer i Ukraina - Voksne for barn 

Krig i Ukraina, hva sier vi til barna - Klinikk for krisepsykologi 

Noen å prate med  

Skolehelsetjeneste, voksenopplæring, barnehager og skoler har denne uken gjennomført møte/undervisning om det som skjer i Europa, for å være klare og trygge å henvende seg til for det som Senja kommunes unge innbyggere skulle ha av tanker og bekymringer rundt dette tema.  

Tjenester om du trenger noen å prate med: 

Chattetjeneste Mental helse for unge - sidetmedord.no  

Her finner du spørsmål og svar på alt du måtte lure på, og en samleoversikt over døgnåpne chattetjenester og hjelpetelefoner:  

Kvalitetssikret informasjon for unge - Ung.no

Mental helse og Kirkens SOS har døgnåpen hjelpetelefon for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt:

Mental helse  

Kirkens SOS