De har reddet livet mitt

Benjamin Olsvik Nilsson og Sandra Midtskogen, har begge vært innlagt på døgnenheten på Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms. De er klare på hva de mener om forslaget fra Helse Nord, om nedleggelse av døgnenheten på Silsand.

Fv. Sandra Midtskogen og Benjamin Olsvik Nilsson. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.

- Her føler jeg meg sett, og jeg setter pris på alle her som hjelper meg. Uten dem går det ikke, sier Sandra Midtskogen (22) fra Sørreisa. 

Hun er ikke innlagt i dag, men har hatt det ekstremt vanskelig etter at moren gikk bort i 2021. 

Hadde det ikke vært for dem ville jeg ikke sett annen utvei ennå ta mitt eget liv, sier hun. 

De har reddet livet mitt.

Ser hele personen

Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms skal bidra til at mennesker med psykiske lidelser kan leve et så godt liv som mulig, med fokus på deltakelse, selvstendighet og mestring.

- Jeg er fortsatt psykisk syk, og vil nok være det resten av livet mitt, sier Benjamin Olsvik Nilsson (30) fra Finnsnes. 

Her på Silsand får jeg komme inn når ting er utrolig vanskelig.

Senteret benytter miljøterapeutisk tilnærming med fokus på sosial trening, samtaler og fysisk aktivitet.

- Jeg blir alltid møtt med vennlighet og faglig kompetanse. sier Olsvik Nilsson.

De ansatte er utrolig flinke til å se hele personen, de vil virkelig bli kjent med deg og ta del i livet ditt, mener han. 

- Uten dette tilbudet reduserer de livskvaliteten til oss som bor her,  sier han klart og tydelig.

Fv. Sandra Midtskogen, Arnold Myrvang, Hilde Storsveen og Benjamin Olsvik Nilsson.

Enklere å ta kontakt

- Pasientene får en annen form for nærhet hos oss enn i Tromsø, sier Arnold Myrvang, behandlende psykologspesialist, Senter for Psykisk Helse Midt Troms.

Vi kjenner dem, miljøet de kommer fra og kan gi tryggheten som bidrar til at de kan klare hverdagen. Vi har en unik mulighet for å tilrettelegge, fortsetter han.

- For min del er det skummelt bare det å be om hjelp, forklarer Sandra Midtskogen. Når jeg vet at jeg har døgnavdelingen,  er det enklere å ta kontakt. 

De kjenner meg og jeg slipper å gjenfortelle for hver gang. De tar meg på alvor og hjelper meg i en veldig låst situasjon, sier hun.

- Jeg vil kvie meg for å ta kontakt med Tromsø, fortsetter hun. Og desto lengre tid det går, desto vanskeligere er det.

Hun har tidligere vært innlagt på akuttpsykiatrisk avdeling på UNN Åsgård i Tromsø.

Fv. Hilde Storsveen, Arnold Myrvang, Sandra Midtskogen og Benjamin Olsvik Nilsson med biljardkøen.

Får tak i fagfolk

- Vi har hatt 254 pasienter, hvorav 120 er unike og kommer innom mer enn en gang, forteller Hilde Storsveen, konstituert enhetsleder på døgnenheten, Senter for Psykisk Helse Midt-Troms.

Det å ha familie i nærheten, være med på en familiemiddag eller engasjere seg i andre ting i nærmiljøet, hjelper i behandlingen av den enkelte, sier hun.

Enhetslederen konstaterer også at de ikke har problemer med å få tak i fagfolk. 

Tvert imot har det vært stabilt i alle år, noe som også bidrar til forutsigbarhet og trygghet for pasientene våre.

Samhandler med kommunalt hjelpeapparat

- Vi benytter miljøterapeutisk tilnærming med fokus på sosial trening, samtaler og fysisk aktivitet, forklarer Hilde Storsveen.

Hilde Storsveen, konstituert enhetsleder på døgnenheten, Senter for Psykisk Helse Midt-Troms

Somatiske problemstillinger utredes til en viss grad – avhengig av om de er innlagt eller om det er polikliniske pasienter – og de har tett samarbeid med fastleger og dialogmeldinger (elektronisk kommunikasjon via journal), fortsetter hun.

Senteret ivaretar ikke tvang, bortsett fra tvang uten døgnopphold (TUD). Pasienter på TUD følges opp av TUD-ansvarlig overlege, og de kommer til døgnenheten til injeksjon som ofte innebærer tre timer observasjonstid i etterkant. 

- For å kunne gi gode tilbud til pasientene, er det viktig for oss å samhandle godt med henviser, kommunalt hjelpeapparat og - ikke minst - pårørende, sier lederen for døgnenheten.

Bakgrunn for forslag om nedleggelse

  • Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har gitt Helse Nord RHF i oppdrag å vurdere funksjons- og oppgavedelingen i regionen. Det er oppgitt at hovedgrunnen til at slikt oppdrag er gitt, er mangelen på fagfolk, og befolkningsutviklingen. Det legges til grunn at dagens struktur ikke er mulig å bemanne. 
  • Det er videre lagt til grunn at foreslått struktur og organisering skal sikre at fagfolkene får gitt mest mulig og best mulig pasientbehandling.
  • Det ble nedsatt fem arbeidsgrupper, som alle skulle foreslå tre alternativer, inkludert 0-alternativet (dagens organisering), til ny funksjons- og oppgavedeling for de respektive utredningsområdene. Arbeidsgruppene skulle også utarbeide en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) av alle de tre alternativene. 
  • I delrapporten fra Helse Nord som ble offentliggjort 14. november 2023, ble det foreslått store endringsforslag og konsekvenser for Midt-Troms og Senja:

Døgnenheten på Senter for Psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms, anbefales lagt ned.

Rehabiliteringsenheten UNN Finnsnes med 6 sengeplasser ved Distriktsmedisinsk senter Midt-Troms på Finnsnes, anbefales lagt ned.

Fakta om senteret

Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms er en del av Psykisk helse og rusklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og gir spesialisthelsetjenester innen psykisk helse til befolkningen med en populasjon i Midt-Troms på 25 172 personer over 18 år. 

Mer informasjon om Senter for psykisk helse og rus Midt-Troms på Silsand (PDF, 97 kB)

Senja kommune er vertskommune og tjenestene benyttes av pasienter henvist fra kommunene Bardu, Dyrøy, Ibestad, Målselv, Senja og Sørreisa. 

Om døgnenheten

Tidligere holdt døgnenheten til på Gibostad, men har siden 2006 holdt til i Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms på Silsand. 

  • Døgnenheten har 9 sengeplasser (10 rom, kan ta overbelegg), med utredning, behandling og stabilisering.  Det er mest akutte innleggelser, lite planlagte (elektive) og noen brukerstyrte innleggelser. 
  • Døgnenheten tar imot innleggelser 24/7. Sammensetningen av personell bidrar til at senteret kan ha døgnåpen vaktberedskap på vakttelefon 24/7.
  • Pasientene er primært over 18 år, men det hender at de også tar imot litt yngre. Eldste er over 80 år.
  • Behandlergruppen består av psykolog, overlege og psykologspesialist. Overleger tilgjengelig hele døgnet, via bakvakt ettermiddag, natt og helg. Miljøpersonale består av spes-/sykepleiere, spes-/vernepleiere, helsefagarbeider og psykomotorisk fysioterapeut.
  • Beleggsprosent i 2022 var på 81 %, og til og med november i 2023 var den på 83 % med gjennomsnittlig liggetid på 9,6 dager. For 2022 var det 9,1 dager.
På vei inn til døgnenheten på Senter for psykisk helse og rusbehandling.

Nyttige informasjonslenker