Leder internasjonalt innovasjonsprosjekt for klima, miljø og energi 

- Et grønt skifte vil være avhengig av fornybar energi som kan erstatte olje, gass og kull.  Både energiøkonomisering, smartere energibruk og økt tilgang til fornybar energi, vil være nødvendige grep i et grønnere Senja, sier Wenche Pedersen, virksomhetsleder for Plan og utvikling i Senja kommune.  

- Senja kommune leder et 4-årig innovasjonsprosjekt - Drivkraft - hvor ungdom og næringsliv er med i klima-, miljø- og energiplanlegging for bærekraftige distriktskommuner, forteller Wenche Pedersen. 

Klimaendringer er allerede pågående og vil øke i årene som kommer, poengterer hun. Vi må derfor være forberedt på disse endringene, både i planlegging, drift og saksbehandling. 

Prosjektet er et samarbeid med UiT Norges Arktiske universitet, Lofotrådet, Vågan og Vestvågøy kommuner, Nordavind Utvikling, bedrifter og videregående skoler, og forskere fra Nederland og England.  

Hva skjer til høsten

7. september møtes prosjektpartnerne i Henningsvær i Lofoten, til felles samling om klima, miljø og energi.

- Alle kommunene i Lofoten er invitert til samlingen, også de som ikke er formelle partnere i prosjektet, forteller Inger Andreassen, fagansvarlig for landbruk og miljø i Senja kommune. Nordavind utvikling og Ungt Entreprenørskap Nordland har fått ansvar for å sy sammen programmet.

De har lovet å rigge dagen med hyppig veksling mellom korte inspirasjonsforedrag, kreativ prosess, og samhandling på tvers. Målet er klart - og innspill og forslag tas med videre, fortsetter hun.

Kari H. Slaattelid Fra venstre, Inger Andreassen, fagansvarlig landbruk og miljø, Senja kommune, Wenche Pedersen, virksomhetsleder plan og utvikling, Senja kommune, Toril Ringholm, professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse, UiT Norges Arktiske universitet (på teams) og Ragnvald Storvoll, Nordavind Utvikling. 

- For kommunene er det viktig å få innspillene fra Drivkraftprosjektet, som del av klima-, miljø- og energiplanarbeidet som pågår i både Vågan, Vestvågøy og Senja, sier Inger Andreassen.

Senja er en kommune i rivende utvikling, har et svært utviklingsorientert næringsliv og det foregår mye spennende på klima-, miljø og energifeltet.  

- Og vi håper å få med oss ungdommer og bedrifter fra Senja til denne samlingen, hvor de vil møte ungdommer og bedrifter fra Lofoten til spennende workshop om felles problemstillinger, supplerer Wenche Pedersen.

Senja kommune deltar med 3 fra administrasjonen og 2 politikere fra Utvalg for samfunnsutvikling i Senja kommune.

På jakt etter dyktig rådgiver

- Vi er nå på jakt etter en dyktig rådgiver for klima, miljø og energi i kommunen og som prosjektleder for Drivkraft. Og arbeidet med ny klima-, miljø og energiplan, blir en viktig del av jobben,  smiler Wenche Pedersen, som er nåværende prosjektleder for Drivkraft. 

Er det noen som vil jobbe med dette spennende fagfeltet, bør de søke før fristen går ut dem 28. august, legger hun til.

Stilling som Rådgiver klima, miljø og energi - EasyCruit 

- I denne jobben har du mulighet til å bidra til at Senja kommune blir mer bærekraftig i forhold til klima og energi, sier Inger Andreassen. Vi har allerede stort søkelys på bærekraft i kommunen, men det vil øke.  

Senja kommune har andre utfordringer enn den typiske sentrale bykommunen.  

Vi har et svært aktivt næringsliv som produserer et bredt spekter av varer og råvarer. Klimagassutslippene i kommunen er derfor i stor grad knyttet til næring og næringstransport, påpeker Andreassen. Det betyr at samarbeidet med næringene blir en svært viktig del av kommunens klimaarbeid.   

Starten på ny klima-, miljø og energiplan 

Hovedidéen bak Drivkraft er at planlegging og implementering betraktes som en varig, interaktiv prosess, der samskaping er det viktigste redskapet.

I prosjektet er forskningen innebygget som et redskap for å realisere innovasjonen. Drivkraft tester ut helt nye redskaper for samskaping i klima-, miljø- og energiplanlegging:  

  • Samarbeid mellom ungdommer, næringsliv og skole 
  • Digitale verksteder for å veie ulike verdier opp mot hverandre 
  • Nye koblinger mellom planlegging og iverksetting 

- Den bærende strategien er at nye ideer og ny kunnskap raskt kan kobles til planlegging og implementering av kommunale klima-, miljø- og energiplaner, forklarer Wenche Pedersen.  

Og Senja kommune er nå i startfasen på ny Klima- miljø og energiplan. 

Involverer ungdommer og næringsliv 

- Så langt vi kjenner til, er Drivkraft det første prosjektet av typen innovasjonsprosjekt i offentlig sektor, som en nordnorsk kommune er prosjektleder for, sier Toril Ringholm, professor i Samfunnsplanlegging og kulturforståelse ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet. 

Mens medvirkning i planlegging tradisjonelt er knyttet til planleggingsprosessen, går denne organisatoriske innovasjonen et trinn videre, og legger opp til at medvirkningen i tillegg kobles direkte til iverksettingen.  

- Prosjekt Drivkraft gir muligheter for kommunene å ta i bruk en mer spisset metode for deltagelse og involvering av ungdommer og næringsliv i pågående klima, miljø - og energiplaner, sier Ragnar Storvoll, Nordavind Utvikling. 

Fra venstre, Ragnvald Storvoll, Nordavind Utvikling og Wenche Pedersen, virksomhetsleder for Plan og utvikling i Senja kommune.

Ungdomsmedvirkning kan vise seg som en avgjørende faktor for at unge velger å bo og jobbe i nord i framtida, påpeker Storvoll. 

- Deltagerne settes i førersetet som beslutningstagere i simulerte, utfordrende scenarioer, og må gjøre veivalg og prioriteringer i klima og miljøarbeidet, avslutter Wenche Pedersen

Fakta om metoder i prosjektet Drivkraft 

  • Det at de tre kommunene er i ulike stadier av Klima-, miljø og energiplanleggingen ved prosjektstart, gjør at samskapingen tidlig i prosjektet kan rettes inn både mot planprosessen og iverksettingen, og at kommunene kan lære av hverandres erfaringer i ulike stadier.
  • Erfaringene skal deles med de andre kommunene som er med i Lofotrådet, og prosjektet skal utveksle kunnskap og erfaringer med satsingen Lofoten 2030 - De grønne øyene i Lofoten. 
  • Ungdomsforskerordninga går ut på at bedrifter samarbeider med elever ved videregående skoler og lærlinger om utviklingsoppgaver relatert til bedriftens virksomhet, knytta til bærekraft, fornybar energi og klima.  
  • Innbyggerne blir invitert online til å innta beslutningstakerens plass. De får se hvilke valg som må gjøres og hvilke valgmuligheter som finnes. De får en oversikt over hva som taler for og hva som taler mot de valgmulighetene beslutningsfatteren har, og må beslutte på bakgrunn av dette, samt begrunne beslutningene.  
  • I klima, miljø og energiverkstedene møtes ungdommer, næringsliv, politikere og planleggere. Her diskuteres spørsmål knytta til Klima-, miljø og energiplanene, og erfaringer fra ungdomsforskerne og resultatene fra innbyggerdeltakelsen presenteres.   

Om prosjektet - Folkebladet (abonnentartikkel)

Stilling som Rådgiver klima, miljø og energi - EasyCruit frist 28.08.22