Pasienten i fokus gjennom tverrfaglig samhandling

Pasientsentrert helsetjenesteteam (PSHT) på Distriktsmedisinsk senter Midt-Troms (DMS) på Finnsnes, er en ambulerende tjeneste som oppsøker pasienter fra de er innlagt og i hjemmet, og jobber helhetlig, proaktivt og pasientsentrert.

Pasientsentrert helsetjenesteteam (PSHT) fv. fysioterapeut Marius Tønnessen, ergoterapeut-koordinator Line Tønnessen, lege Stian Lauknes, sykepleier Ragnhild Strokkenes, ergoterapeut Anja Karolius, leder Camilla Nordahl Hagensen og sekretær Anne Grethe Furu. Alle foto Senja kommune

- Målet er å styrke helsetjenesten til pasienter med sammensatte og kroniske sykdommer, forteller Camilla Nordahl Hagensen, leder for tjenesten. 

Utgangspunktet er hva pasienten selv synes er viktigst i situasjonen.

Vi er tverrfaglig team og består av lege, sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut, og jobber for å sikre bedre samhandling mellom samarbeidskommunene Senja, Målselv, Dyrøy og Sørreisa og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), forklarer hun.

En tjeneste i utvikling

PSHT startet som et prosjekt i 2018, mellom Lenvik kommune og Universitetssykehuset Norge-Norge (UNN). Første halvår hadde de fått henvist 8 pasienter. 

I 2020 ble de til PSHT Senja, men henvisingstallene ble påvirket av koronapandemien. I 2022 ble tjenesten et tilbud for hele Midt Troms, med 66 pasienter det året.

Fra høyre, leder Camilla Nordahl Hagensen og ergoterapeut Line Tønnessen i Pasientsentrert helsetjenesteteam.

- Vi har hatt en fin utvikling av tjenesten. I fjor mottok vi rundt 104 henvisninger, som er en stor økning av henvisninger sammenliknet med tidligere år. Og det er vi fornøyde med, sier Camilla Nordahl Hagensen.

Det tverrfaglige teamet opplever å få jevnt med henvisninger og klarer å behandle pasientene innen 1-2 uker, med rundt 5-12 aktive pasienter av gangen, sier hun.

- Som tjeneste er vi heldige som får samarbeide med så mange dyktige og hjelpsomme helsearbeider i de ulike kommunene, og får stadig nye bekjentskaper og samarbeidspartnere, sier Line Tønnessen, ergoterapeut-koordinator i PSHT.

Fysioterapeut Marius Tønnessen sammen med innlagt pasient på rehabilitering, som snart skal hjem.

Utfordringer gir læring

Henvisingene kommer hovedsakelig fra kommunale avdelinger, UNN, fastlegene og Tildelingsenheten i Senja kommune.

- Vi har pasienter hvor vi virkelig føler at vi får brukt teamet for hva det er verdt, men noen ganger er vi også på ukjent grunn, medgir Line Tønnessen.

For å klare det, er teamet veldig avhengig av et godt samarbeid med pasienten, pårørende og øvrige samarbeidspartnere.

- Det at pasientene og utfordringene er så forskjellige, gjør jobben spennende og lærerik, smiler hun.

Bilen brukes flittig til å reise på hjemmebesøk i regionen. Fv. sykepleier Ragnhild Strokkenes, ergoterapeut Anja Karolius og ergoterapeut Line Tønnesen.

På tilbudssida

Teamet arbeider forebyggende og ønsker å komme tidlig i kontakt med pasienten.

- Det er for å for å forebygge utvikling eller forverring av sykdom, forklarer Camilla Nordahl Hagensen.

Ved å være tidlig i utredning og diagnostikk og tett oppfølging ved utskrivelse, får vi gjennomført et godt planlagt og koordinert pasientforløp der pasient og pårørende er aktivt involvert, fortsetter hun.

Utover året inviterer pasientsentrert helsetjenesteteam på DMS seg selv ut, på en introduksjonsrunde i helse og omsorgssektoren til samarbeidskommunene i Midt-Troms.

- Vi stiller mer enn gjerne opp i møte med ledere, på personalmøter eller fagdager. Målet er å se på hvordan vi kan jobber enda bedre sammen på tvers, avslutter Nordahl Hagensen.