Stine Jakobsson Strømsø, kommunedirektør i Senja kommune. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.Det vil si å redusere eller avvikle hele eller deler av et tjenestetilbud eller tiltak som innebærer økt inntektsgrunnlag for kommunen.
Og gjøres uten at kommunedirektøren på dette tidspunktet har tatt stilling til forslagene.
En forankret prosess
– Forslagene legges fram basert på kommunestyrets ønske om å få en tidlig innføring i omstillingsarbeidet, og samtidig kunne prioritere og eventuelt skjerme tjenester i en tidlig fase, sier Stine Jakobsson Strømsø.
På denne måten gis kommunestyret i denne runden, anledning til å ta stilling til de mer prinsipielle spørsmålene og legge føringer for det videre arbeidet.
Prosessen er forankret i Hovedavtalen og et rammeverk som inkluderer bred medvirkning fra ansattes representanter i rollene som tillitsvalgte og verneombud. Politikere blir gjennom ulike råd og utvalg, orientert om framdriften i omstillingsprosessen.
Dette skjer i de lovpålagte rådene 28. mars, utvalgene 31. mars, formannskap 1. april og kommunestyre 24. april, og uten at kommunedirektøren på dette tidspunktet har tatt stilling til forslagene.
– Vi informerer også alle ansatte i dag i forkant av utvalgsmøtene, om status i omstillingsprosessen og selve saken som skal behandles politisk, sier kommunedirektøren.
Målet er å gi informasjon til alle medarbeiderne før dette kommer offentlig i sakspapirene, og er iht. handlingsplanen for kommunikasjon og tidsplanen i omstillingsprosessen, påpeker hun.
Utredes forsvarlig
Kommunestyret sluttet seg i februar i år til omstillingsmålet, tilsvarende 100 mnok i varige driftsreduksjoner i Senja kommune.
– Omstillingsprosessen gjennomføres for å sikre økonomisk trygghet for innbyggerne og kommunen, og opprettholde handlingsrommet til å kunne fatte egne beslutninger også på sikt, sier Stine Jakobsson Strømsø.
Hvilke omstillingstiltak som til syvende og sist vil bli gjennomført i perioden, skal behandles og besluttes i kommunestyremøtet den 26. juni.
Stine Jakobsson Strømsø, kommunedirektør i Senja kommune
Vi legger vekt på god og bred involvering, realistiske tiltak og en strukturert gjennomføring,
Hun presiserer at det er en forutsetning at tiltakene som eventuelt skal gjennomføres skal være forsvarlig utredet og at konsekvenser skal være grundig vurdert, før omstillingstiltakene skal behandles og besluttes i kommunestyremøtet den 26. juni.
Kommunedirektøren redegjør for Omstilling 2025-2028. Her i ett av flere interne informasjonsmøter.Bredt spekter av tiltak
– Tiltak og innspill er kommet fra 22 arbeidsgrupper med ansatte og ledere, som har identifisert konkrete tiltak innen ulike tjenesteområder. I tillegg har vi mottatt tiltaksforslag fra øvrige medarbeidere, via en åpen idéportal, forteller Stine Jakobsson Strømsø. Alle med leveransefrist 14. mars.
Per nå viser tiltakene en samlet besparelse på ca. 143 millioner kroner.
Forslagene som legges fram til utvalgene vurderes som prinsipielle, med fokus på tiltak som innebærer strukturendringer, forklarer kommunedirektøren.
Det vil si å redusere eller avvikle hele eller deler av et tjenestetilbud eller tiltak som innebærer økt inntektsgrunnlag for kommunen.
Ett av flere møter med virksomhetsledere og tillitsvalgte i Senja kommune.Besluttes politisk i juni
Arbeidet med de enkelte tiltakene vil, etter gjennomgang i utvalgene, behandles videre i omstillingsgruppa.
– Målet på 100 mill. kr i perioden 2025-2028, utgjør ca. 5 % av en total omsetning i Senja kommune på drøyt. 2 milliarder kr per år, forklarer Stine Jakobsson Strømsø. Med andre ord Ikke en total omveltning, men en helt nødvendig justering.
Hvilke omstillingstiltak som til syvende og sist vil bli gjennomført i perioden, skal behandles og besluttes i kommunestyremøtet den 26. juni, avslutter hun.
Presentasjon
Her finner du presentasjon per 21. mars 2025, med orientering om status omstilling i Senja kommune (PDF, 459 kB).