Laksens reise til matfatet

- Jeg synes det er gøy og jeg lærer masse, smiler Alma Nordmo Rødmo på Finnsnes barneskole.  Det er kult å få vite ting som jeg ikke visste fra før.

Fv. Hanna Nordbekken (10 år) og Alma Nordmo Rødmo (11 år), elever i 6B på Finnsnes barneskole. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.

Sammen med medelever ved 6B på Finnsnes barneskole, er hun på Salmon Center Senja på Finnsnes – et visningssenter for hele Midt-Troms – et 3-timers undervisningsopplegg om laksen sin reise til matfatet. 

Anbefaler laksetaco

Dagen på visningssenteret består av en teoretisk og praktisk del, hvor elevene får kunnskap om laksen sin biologi – fra rogn til en slakteklar laks – og veien videre ut i verden. 

Elevene får være med å tilberede laks til lunsj, og etterpå bidrar alle med å rydde opp. 

6. klassingene Alma Nordmo Rødmo og Hanna Nordbekken synes det er artig å lage mat og – ikke minst ta oppvasken! 

- De har en kjempehurtig oppvaskmaskin, mye større enn den vi har hjemme, så det går veldig fort, mener de begge og ler. 

Og laksetacoen anbefales, den var kjempegod, sier Hanna. 

Mye nytt å lære 

- Rebus og kahooten etterpå er artig og vi får sjekket ut hva vi har lært, forklarer Alma. De rundingene i sjøen visste jeg ikke hva het før. 

Det heter merder, og jeg trodde de ble brukt til å fange fisken i, medgir hun. 

Hva kan dere bruke kunnskapen til? 

- Vet ikke helt akkurat nå. Men kanskje jeg kan jobbe her og hjelpe til, noe jeg kan gjøre i framtida, sier Hanna. 

Her får elevene nyttig informasjon om laksens vei fra start til slutt.

Ser, smaker og opplever 

- Opplegget er et godt alternativ til læring for elevene og praktisk nyttig, sier Mathias Bendiksen, lærer på Finnsnes barneskole. 

Det er lettere få kunnskapen inn når de ser, smaker og opplever det de skal lære, mener han. Og opplegget er en nyttig avveksling for elevene. 

Undervisningsopplegget tar utgangspunkt i læreplanens tverrfaglige tema “Bærekraftig utvikling”, hvor helsefremmende kosthold og et bærekraftige samfunn er utgangspunktet. 

- Opplegget er et godt alternativ til læring for elevene og praktisk nyttig, sier Mathias Bendiksen, lærer på Finnsnes barneskole.

Det handler blant annet om å få ny kunnskap om fisken vi spiser og bruke redskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder for å lage trygg og bærekraftig mat. 

Det gir grunnlag for god helse, og Havbruksnæringa holder til rett utenfor døra i Senja og kan bidra.

Fakta om Salmon Center Senja 

  • Hvert år besøker rundt 10.000 nysgjerrige mennesker visningsenteret i Senja kommune. 
  • Pedagogisk og læreplan- inkluderende programmer for barnehager, skoler og universiteter.
  • Praktisk læring, besøk av settefisk, merdekanten og slakteriet InnovaNor.
  • Fra fjord til bord, matlaging med barn fra barnehagealderen med stort fokus på helse og bærekraft.
  • Helsebringende arrangement for godt voksne, både sosialt og matlaging.
  • Lavterskeltilbud for hele regionen, lørdagsaktiviteter for barn og voksne.
  • Alle opplegg på Salmon Center Senja er gratis.