Gratis skolemåltid på Senjaskolene

Formålet med gratis skolemåltid til alle skolebarna i Senja, er å utjevne sosiale forskjeller. Måltidet skal være sunt og godt, og være en sosial arena som bidrar til trivsel og velvære. 

Stine-Lise Paulsen og Kim Rist på Finnsnes barneskole. Alle foto: Senja kommune.

Senja kommune gjennomfører utprøving av en skolemåltidsordning gjennom Helsefremmende oppvekst i Senja (HOPP), med midler fra “Program for folkehelsearbeid i kommunene”.

- Midlene til Folkehelseprosjektet kommer fra Helsedirektoratet og tildeles gjennom fylkeskommunen, sier Kim Rist, folkehelsekoordinator i Senja kommune.

Jeg har tro på at en slik investering innen folkehelse vil være kostnadseffektivt på sikt, gjennom å utjevne sosiale forskjeller innen helse.

Kim Rist, folkehelsekoordinator i Senja kommune

Utprøvingen hjelper oss med å finne en felles ordning, som kan fungere på tvers av alle Senjaskolene, forklarer han.

Involverer både lærere og elever

- I skoleåret 2021/2022 startet vi med fem skoler, som søkte og fikk tildelt midler til utprøving av skolemåltid, forteller Kim Rist.

Elevene ved Medby skole tilbereder et skolemåltid.

I 2022/2023 var det dobbelt så mange skoler i Senja, som arrangerte gratis skolemåltid. 

Og fram til nå har alle skolene i stor grad hatt frihet til å velge hvordan de organiserer skolemåltidet og om det skal være frokost eller lunsj, fortsetter han.

Her har elevene også medvirket, og har ved mange av skolene for eksempel hjulpet til med tilbereding og servering. 

Får sponset fra lokalt næringsliv

Noen skoler har hatt et tilbud med servering av varmmat en gang i måneden og andre har hatt hyppigere med for eksempel brødmat. 

- Skolene har ulike forutsetninger med hensyn til lokaler og ressurser til gjennomføring, sier folkehelsekoordinatoren. 

Skolemåltid ved Husøy skole.

Noen har benyttet seg av lokalbutikker og har fått sponset råvarer, som for eksempel fisk. 

Dette skoleåret gjennomfører Finnsnes barneskole en ordning med ekstern levering av varer gjennom grossist, med ferdigskivet brød, frukt og grønt og et utvalg av pålegg. 

Valgmuligheter gir best oppslutning

- På vår skole bistår miljøteamet, og elevene rullerer på å hjelpe til med serveringen, forteller Arne Pedersen, konst. rektor, Finnsnes barneskole. 

Vi tester ordningen ut på 5.-7. trinn, som går på den gamle ungdomsskolen under byggingen av ny Finnsnes barneskole, og hvert trinn rullerer, sier han.

Studier har vist at brødmat med et utvalg av pålegg, frukt og grønt skaper mest oppslutning, siden det gir flere valgmuligheter. 

Finnsnes barneskole har blant annet fruktanretning på sine skolemåltider.

Det er også billigere og lettere å gjennomføre, uten et dedikert kjøkken og kantine. 

Utjevner sosiale forskjeller

- I en tid med inflasjon og prisvekst, vet vi at det er mange familier som sliter økonomisk, konstaterer Kim Rist, folkehelsekoordinator i Senja kommune. 

Ikke minst kan det være krevende for en familie i en ellers stressende hverdag, å tilberede lunsj til opptil flere barn per husholdning. 

 - Mange familier vil dra god nytte av skolemåltider, og tenker at dette er en ordning som også hjelper de som trenger det aller mest, sier Rist.

Her fra skolemåltidsordningen på privatskolen Berg Montesorri.

Vi skal ta en evaluering om skolematordningen er gjennomførbar på alle 14 skolene i kommunen, inkludert de 3 private skolene - om de ønsker det, sier folkehelsekoordinatoren i Senja kommune.

- Om denne ordningen viser seg å fungere på en god måte,  vil vi ta saken opp til politisk behandling som en ordning vi skal satse på i Senja, avslutter han. 

Både Stine-Lise Pausen og Kim Rist har tro på at en slik investering innen folkehelse vil være kostnadseffektivt på sikt, gjennom å utjevne sosiale forskjeller innen helse. Foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.

Nyttige informasjonslenker