Barn og unge med sammensatte utfordringer

Prosjektet skal vurdere om Senja kommune, har behov for å etablere en tjeneste for barn og ungdom med psykisk uhelse og rusutfordringer.

Styringsgruppa for prosjektet Barn og unge med sammensatte utfordringer, fv. Hans-Olav Holtermann Eriksen, kommuneoverlege, Bente Johnsen Karlsen, kommunalsjef Helse og omsorg, Rune Hoholm, fungerende rådmann og kommunalsjef Oppvekst og kultur, Bodil Iren Hansen, seksjonsleder BUP Midt-Troms og Jørgen Lundsveen, prosjektleder. Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog var ikke tilstede, når bildet ble tatt. Foto: Senja kommune.

Prosjektets navn

  • Barn og unge med sammensatte utfordringer
  • Prosjektleder og kontakt:  Jørgen Lundsveen prosjektleder i Stab Helse og omsorg, Senja kommune 

Hva gjelder prosjektet og hvem berøres

Prosjektet er i forprosjektfasen, for å vurdere om Senja kommune har behov for å etablere en tjeneste for barn og ungdom med psykisk uhelse og rusutfordringer.

Behovet må være av en slik karakter, at det er et for stort oppdrag for en klassisk lavterskeltjeneste i kommunen.

Partene som berøres er de etablerte tjenesteområdene i kommunen, som i dag forvalter barn- og ungdomspopulasjonen samt BUP Midt-Troms.

Mandat

Mandatet er å kartlegge kommunens situasjon når det gjelder ressurser og samhandling, opp imot det behovet som eksisterer i kommunen blant ungdom med psykisk uhelse og rusutfordringer. 

Gjennom kartleggingen skal prosjektet komme opp med en eventuell anbefaling, om endring av tjeneste og tjenesteinnhold.

Mål

Målet med forprosjektet er å skape en kulturforståelse og et kunnskapsgrunnlag i kommunen, om en robust tjeneste som kan vare over tid. 

Formålet med tjenesten er å gi et tilbud som det er behov for og som ikke eksisterer som et tilbud per i dag.

Varighet for prosjektet

Prosjektets varighet som forprosjekt, varer ut august 2024. 

Statsforvalteren har valgt å gi Senja kommune prosjektmidler, basert på søknad om dette fra kommunen.

  • Disse midlene innebærer at kommunen har søkt etter tre årsverk, for å styrke det allerede nyetablerte familieteamet. Familieteamet får da en utvidelse til totalt 7 stillinger.
  • Støtten dekker lønnsutgifter for prosjektet i fire år.

Kostnader

Kostnadene ved forprosjektet er fullfinansiert gjennom prosjektmidler fra statsforvalteren. 

Prosjektstøtten er på nesten 2,8 millioner kroner per år i to år, inkl. inneværende år 2024 og en utfasing av prosjektmidler på år tre og fire.

Intensjonen er at kommunen selv etablerer og drifter videre familieteamet, innenfor egne økonomiske rammer.

Status

Prosjektleder i forprosjektet har gjennom oppsøkende virksomhet med tjenestene avdekket et stort behov for hjelp. 

  • Dette dreier seg om skolefravær, psykisk uhelse, livskvalitetsforringende rusadferd, adferdsproblemer og en økende bruk av anabole steroider i ungdomsmiljøene. 
  • Senja kommune ser det nødvendig å møte dette utfordringsbildet på en annen måte enn i dag og ivareta eksisterende behov, samtidig som at kommunen forebygger ytterligere utfordringer.

- Vi må tenke annerledes og mer fremoverlente i vår tilnærming, sier Jørgen Lundsveen, prosjektleder, Stab helse og omsorg i Senja kommune. 

Målet er å sikre tilstrekkelige ressurser til både å ivareta den forebyggende innsatsen og behandling av barn, unge og deres familier som allerede har utfordringer med psykisk helse og/eller rusatferd.