Senja kommune leder et 4-årig innovasjonsprosjekt, som nå er i avslutningsfasen. Prosjektet får støtte fra Forskningsrådet. Øvrige partnere er UiT Norges arktiske universitet, Delft University of Technology i Nederland, Nordavind utvikling, Lofotrådet og kommunene Vestvågøy og Vågan.
- I prosjektet Drivkraft prøver vi ut et nytt tiltak som innspill med klima-, miljø og energiplan (KME), sier Hans-Kristian Hernes, professor i Statsvitenskap, UiT Norges arktiske universitet.
Opplegget heter Samråd og utviklet ved det tekniske universitetet i Delft, Nederland. Samrådsmodellen er prøvd i Nederland i tillegg til flere andre land.
- De som deltar skal svare på spørsmål, men blir også stilt overfor beslutningssituasjoner der de må velge tiltak og samtidig vurdere kostnadene, fortsetter Hernes.
Det er første gang denne typen samråd på digital plattform prøves ut i Norge.
Hans-Kristian Hernes, UiT Norges arktiske universitet.
Samrådet som skal prøves ut, er utviklet i et samarbeid mellom UiT og kommunene Senja, Vågan, og Vestvågøy.
TU Delft har, i tillegg til de tekniske sidene av modellen, gitt råd om utforming av opplegget.
- Vi ønsker å få flest mulig til å svare, for å gi oss et best mulig grunnlag for KME-planen vår, poengterer prosjektleder Wenche Pedersen, virksomhetsleder i Plan og utvikling, Senja kommune.
- Vi trenger hjelp til å mobilisere både fra den kommunale organisasjonen, politikere spesielt og innbyggere generelt, sier Wenche Pedersen i Senja kommune.Våre primærgrupper i prosjektet er ungdom, næringslivet og politikere, men i samrådet vil vi gjerne mobilisere også andre innbyggere i kommunen.
Wenche Pedersen, Senja kommune
Har du lyst til å bidra, klikk her!
Om prosjektet
Hovedidéen bak prosjektet er å organisere planprosessen på klima- miljø og energiplan-arbeidet (KME) i kommunen, slik at nye ideer, prosjekter og ny kunnskap raskt kan kobles til både planprosess og iverksetting. Mer om prosjektet Drivkraft.
Forsker på metoden i Drivkraft. Fv. masterstudentene i Samfunnsplanlegging og kulturforståelse, UiT, Julie Eriksen fra Finnsnes og Ida Solvang fra Tromsø og professor Hans-Kristian Hernes, professor, statsvitenskap, UiT. Foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.Forsker på metoden
UiT Norges arktiske universitet sin rolle i prosjektet er å følge kommunenes arbeid og forske på prosessen, samt å bidra til bruk av nyskapende medvirkningsmetoder utviklet av forskningsmiljøer internasjonalt.
- Den såkalte PVE-metoden som brukes i Drivkraft-prosjektet er utviklet av Delft University of Technology i Nederland.
- Det er en interaktiv spørreundersøkelse, hvor ungdom og andre kan gi innspill til klima- og miljøplanleggingen i kommunene.
- Undersøkelsen skal gjennomføres i 2024, og i en mindre omfattende versjon i 2025. Medvirkningsmetoden har vært testet på elevene ved Senja vgs, og skal gjennomføres i alle tre kommunene i 2024.