Setter søkelys på bedre folkehelse

Folkehelseoversikten 2023 for Senja kommune er nå presentert for utvalgene og rådene i kommunen, og er på dagsorden i kommunestyremøtet 8. februar.

- Vi har hentet viktig erfaringskunnskap fra representanter i tjenestene i kommunen og andre aktører i Senja. De savner blant annet lavterskeltilbud og organiserte aktiviteter og møteplasser til både barn, unge og eldre. Kollektivtilbudet er også en viktig faktor for at alle skal ha mulighet til å delta, sier Kim Rist. Her samlet til ett av flere arbeidsmøter om Folkehelseoversikten. Alle foto Kari H. Slaattelid, Senja kommune.

Den nasjonale Folkehelseoversikten er et oppdatert kunnskapsgrunnlag, som kommunen bruker for å kvalitetssikre at planer og tiltak treffer i jobben med å løse folkehelseutfordringene i Senja. 

Dra i samme retning 

I Folkehelseoversikten 2023 for Senja kommune (PDF, 5 MB) er det utarbeidet innspill til videre kommunal planlegging, som bygger på helhetsbildet. 

Fv. Trine-Lise Paulsen, som jobber i prosjektet Helsefremmende oppvekst i Senja (HOPP), Inger-Lise Tøllefsen i Barne- og familietjenesten og Kim Rist, folkehelsekoordinator.

Innspillene dreier seg blant annet om: 

  • helsefremmende/forebyggende lavterskeltilbud
  • trygge oppvekstsvilkår som forebygger utenforskap
  • utdanning og kompetanse
  • bolig og distriktspolitikk
  • inkluderende samfunn for alle aldergrupper

- For at vi skal dra i samme retning og lykkes med folkehelsearbeidet, må både politikere, administrasjonen, idretten, frivilligheten, tjenestene og den øvrige befolkningen i Senja, ha et bevisst forhold til det oppdaterte kunnskapsgrunnlaget, sier Kim Rist, folkehelsekoordinator i Senja kommune.

Det er helse i alt vi gjør

Folkehelse handler om helsetilstanden til innbyggerne i kommunen og hvordan tilstanden fordeler seg blant oss.

Et viktig prinsipp i alt av folkehelsearbeid, er å utjevne helseforskjeller på tvers av sosiale grupper.

- Mange forbinder kanskje folkehelse med et sunt kosthold og fysisk aktivitet, men det handler om så mye mer, fastslår Kim Rist.

Blant annet demografiske utfordringer, utdanningsnivå, sosiale forskjeller, psykisk helse, osv.

Det er helse i alt vi gjør, og utfordringene er stort sett alltid mangesidig og sammensatte, poengterer han.

Forberedelse til skolemåltid på Berg Montessori.

Kommunen jobber også med å fremme et sunt og godt kosthold i skolene, og mer fysisk aktivitet også i skoleundervisningen.

- Noen av utfordringene vi ser i dag ble allerede identifisert i forrige Folkehelseoversikt, og det er fremdeles pågående langsiktige tiltak som et resultat av funnene der, sier Kim Rist. 

Og noen av disse tiltakene kan imøtekomme utfordringene vi ser i det oppdaterte kunnskapsgrunnlaget.

Må jobbe tverrfaglig

- Men Folkehelseutfordringer strekker seg over alle virksomhetene i kommunen, og løses som regel ikke med enkeltstående tiltak, forklarer Kim Rist.

Kim Rise, folkehelsekoordinator og Lone Rochmann, kommunepsykolog i ett av flere arbeidsmøter med ulike aktører i kommunen, i prosessen med Folkehelseoversikten i Senja.

Vi må jobbe systematisk og tverrfaglig, for å ha god oversikt og lykkes med endringer i folkehelsa i Senja.

Alle skal ha like gode forutsetninger til god helse, uavhengig av utdanning, yrke og inntekt.

Trygt nærmiljø

Senja har mange ressurser og styrker, som gjør regionen til en bra kommune å leve i. 

- Nærmiljøet oppleves som trygt, med lite luft- og støyforurensning og få trafikk- og drukningsulykker, sier Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog i Senja kommune. 

Og de fleste barnefamiliene bor romslig og har kort vei til naturen.

Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog i Senja kommune.

- Til tross for at utdanningsnivået i kommunen ikke når opp til landsgjennomsnittet, har vi gode grunnskolepoeng, poengterer kommunepsykologen. 

Og vi har en stor andel sysselsatte ungdommer fra 15-19 år. Sannsynligvis på grunn av et arbeidsmarked som byr på muligheter for både ufaglærte og yrkesfaglærte. 

- Vi ser også at inntektsulikheten er lav og det er liten forskjell i forventet levealder på tvers av utdanningsnivåene, sier hun.

Økning av aldersrelaterte sykdommer

Folkehelseoversikten er lagt til grunn i flere pågående planprosesser, som for eksempel ny Helse- og omsorgsplan for Senja kommune.

Vi får en stadig eldre populasjon, noe som blant annet kommer av at vi lever lengre. 

- Det betyr at den yrkesaktive andelen av befolkningen blir mindre og vi får en forholdsmessig økning i andelen aldersrelaterte sykdommer, skader og lidelser, forklarer Hans-Olav Holtermann Eriksen, kommuneoverlege i Senja kommune.

Hans-Olav Holtermann Eriksen, kommuneoverlege i Senja kommune. Her i møte med media i forbindelse med løsning på fastlegekrisen i Senja.

Dette vil øke belastningen på helse- og omsorgstjenestene, og betyr at vi må forsterke de tjenestene vi allerede har.

Boligbygging i distriktene

- Få unge og barnefamilier bosetter seg i distriktene på grunn av finansieringsutfordringer og lav lønnsomhet, konstaterer Hans-Olav Holtermann Eriksen.

Dette medfører at boligmassen ikke fornyes på samme måte som i bynære områder, og eldre blir ofte boende i boliger som er ugunstige i møte med alderdommen. 

Arbeidskraft er vår viktigste økonomiske ressurs, og arbeidsplassen er også en viktig arena for sosial deltakelse og mestring, påpeker kommuneoverlegen.

Det skal være godt å bo i Senja hele livet.

Men for å kunne jobbe trenger folk også et sted å bo.

Kommunen samarbeider nå med Husbanken og Sparebank 1 Nord-Norge om prosjektet Pilot Senja, hvor målet er å stimulere til mer boligbygging i distriktene, sier han.

Fra høyre Geir-Inge Sivertsen, ordfører og Yngvar Smetana Svensen, prosjektleder for Pilot Senja, som rulles ut denne vinteren. De som får gleden av de nye virkemidlene i piloten, er private som ønsker å bygge bolig i distriktet eller prøvebo i distriktet for videre å kjøpe bolig/leilighet, samt utbyggere som planlegger flerboligprosjekt i distriktet.

Motvirke utenforskap

Det er en økende trend med utenforskap for de mellom 15-29 år. De har ikke arbeid, går ikke på skole eller deltar på arbeidsmarkedstiltak.  

Denne gruppen står også i risiko for helseutfordringer. 

- Denne høsten etableres lavterskeltilbudet Familieteam, forteller Kim Rist. 

Tilbudet skal hjelpe barn og unge i Senja under 18 år som sliter i hverdagen, og er en satsing i tråd med ny oppvekstreform.

Kim Rise, folkehelsekoordinator og Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog.

Involverer barn og unge

- Prosessen med å få på plass Aktivitetshuset barn og unge på Finnsnes, er godt i gang. Og målgruppen involveres for å kartlegge hvilke aktiviteter som skal være der, sier Kim Rist. 

Det håper vi kan hjelpe på deltakelsen for de som ikke interesserer seg for organisert idrett og friluftsliv. 

Blant annet bør de nåværende tilbudene fortsette og helst forsterkes, slik at tiltakene fortsatt kan bidra til å få flere i hele kommunen med i fritidsaktiviteter og trening:

Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog i Senja kommune.

- I et langsiktig perspektiv er det viktig å forebygge på en måte, som gjør at behandlingsbehovet i befolkningen holdes så lavt som mulig, sier Lone Marie Rochmann.

Livsstilsvalg, utdanning, arbeidstilknytning og gode oppvekstsvilkår med sosial deltakelse og mestring, er noen av byggesteinene for å lykkes med folkehelsearbeidet, avslutter hun.

Nyttige informasjonslenker